Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log In with Google      Sign In   
  • Create Account
Current Chat Room Users
0 users are in Room 1:



Come check out the updated chat room.  Any member can use the chat.  Just click the "Chat Room" menu item.


Photo
- - - - -

Switching to hospital pacer after transport

pacer TCP hospital

  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#11 Arctickat

Arctickat
  • EMT City Sponsor
  • 1,914 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kelvington, Sask
  • Interests:SCUBA, Flying
  • Occupation:Paramedork
Reputation: 387
Excellent

Posted 26 January 2013 - 10:19 PM

Hey Tom, love the twitter feed.  I just finished reading the Adenosine story.  You should bring it here in the scenarios. :)


  • 0

#12 1EMT-P

1EMT-P
  • Members
  • 324 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mid Atlantic
  • Interests:Biking, Critical Care, Fishing, Outdoor Emergencies & Wilderness Medicine. Expanded Scope of Practice!
  • Occupation:EMT-P
Reputation: 6
Neutral

Posted 27 January 2013 - 11:27 PM

Normally anytime we started pacing in the field we would call ahead to the ER. The ER staff would have their crash cart in the room with their pacing equipment setup and they would also have some Dopamine hanging and ready to go. We used the same pads, so they would usually turn our pacer off, run a strip and then start pacing with their own equipment if need be.


  • 0

#13 chbare

chbare
  • Elite Members
  • 3,217 posts
  • Gender:Male
  • Location:United States
  • Occupation:Anti-provencial thinkingtologist
Reputation: 452
Excellent

Posted 28 January 2013 - 12:21 AM

Every paced patient that I transferred had us quit for the ER doc to assess then restart using the receiving hospital's equipment.
  • 0

#14 Arctickat

Arctickat
  • EMT City Sponsor
  • 1,914 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kelvington, Sask
  • Interests:SCUBA, Flying
  • Occupation:Paramedork
Reputation: 387
Excellent

Posted 01 April 2013 - 02:47 AM

So, last week I got called to do an interfacility run with a client in 3rd degree block. I arrived at that hospital, her pressure is 98/65 and they are pacing her at a rate of 60 beats per minute at 80 ma. Also running an IV bolus to maintain her BP. Doc is no where to be seen, never saw him for the 20 minutes I was there. I introduced myself to my client and checked her radial pulse. 35 bpm. I look at the nurse and asked her if they actually verified that they had mechanical capture. She said she told the doc the heart rate was slow, but he said it was fine. Then I asked why no vasopressors were hanging, doc didn't want any up. I got her into my unit an started an epi infusion but had to keep pacing, I got mechanical capture at 110 Ma.

 

I arrived at the CCU 2 hours later and transfer my client over. CCU nurse #1 applies the monitoring electrodes and transfers the pacing electrodes to her machine. Then, with no ECG showing on the monitor, she cranks the Ma up to 200. "Whoa whoa whoa!!! I got mechanical capture at 110, you're defibrillating her!!" Nurse #1 turns it down but still couldn't get the ECG to show on the monitor, CCU nurse #2 comes to help and says "You have to have it set to paddles." Fortunately, my monitor was still connected, so I could see what was happening, but I was behind the 8 ball with this poor lady for my entire trip, trying to keep her adequately sedated, she used up all my versed. Needless to say, I had little patience for...well...I won't say it. I told them, "No, you can't monitor through the paddles when they are being used for pacing, you have an electrode off." I put it back on and showed her rhythm.

 

Seriously, I dunno what scares me more, the incompetence of the doc, who I could forgive because he's small town and not exposed to this stuff much....or a highly trained and supposedly competent pair of CCU nurses who couldn't properly apply a TCP they've used in their department for years between them.


  • 0

#15 Mateo_1387

Mateo_1387
  • Elite Members
  • 798 posts
  • Gender:Male
  • Location:NC
  • Interests:EMS, Language, learning new stuff
  • Occupation:Paramedic
Reputation: 50
Good

Posted 06 April 2013 - 02:45 AM

Not sure about how the LP 12 handles, but I believe the Zoll's we have, and the hospital too, can have pacing set up without the pads.  So take the hospital machine, match the settings to your machine, then switch the pads.  I'd try and make it a timely and coordinated operation.  

 

Speaking of this, anyone have the 4:1 button on their Zoll to take a look at the underlying rhythm?  I tried it to see the underlying rhythm, because I couldn't believe it would show the underlying rhythm while pacing.  How it works I have no clue, but it showed me a nice slow rhythm



So, I just went to the ambulance to test it, for the Zoll, you can disconnect the pads and set up the pacer.  Just to let y'all know...


  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users